Fantastisk Fest För Farfars Fordon

Rekordartat. Och det är egentligen bara förnamnet. Året upplaga av Fest för Farfars Fordon lockade stora skaror till Hembygdsparken i Hultsfred. ”Jag kan icke räkna dem alla” diktade Lina Sandell i den gamla söndagsskolesången. Hon sysslade förvisso med andra saker än veteranbilar, men principen är den samma. Det gick helt enkelt inte att räka alla de fordon som rullade i Hultsfreds Hembygdspark den här torsdagskvällen.

Det var fullt överallt. Utmed strandpromenaden stod motorcyklarna uppradade i långa rader på ömse sidor om vägen. Sällan eller aldrig har det varit så många motorcyklar med på festen. Stora cyklar, små cyklar, nya cyklar och gamla cyklar. Och en cykel med husvagn (!).

Det var allas vår Knabbis som rullade in med sin Guldvinge och den egenhändigt byggda husvagnen på släp. Förvisso kanske inget lyxboende, och knappast något för claustrofobiker, men fullt funktionellt, med kristallkrona i taket och allting.

Dagens kanske mest udda pryl visades av Bosse från mopedmuseet i Hjorted, som förutom en kantig(!) ILO-motor hade tagit med sig en motordriven motionscykel. Jo faktiskt, en tämligen vanlig motionscykel försedd på en Flinck påhängsmotor gjorde stor succé och lockade fram många glada skratt.

Nere i Silverån låg en motorbåt och gungade lite för strömmen. En klassisk sportbåt från någon gång på tidigt 1960-tal. En 50-hästarssnurra såg till att den flyttade på sig ganska kvickt när det behövdes.

Givetvis fanns det gott om klenoder av alla de slag på plats i parken och eventområdet. Ja Thorbjörn vägrar att kalla Fest för farfars fordon för event. Men eventuellt kan han ändra sig vad det lider.

Stora bilar, små bilar. Allt från Cadillac till Fiat och så Johans trehjuling förstås. Fest för Farfars Fordon har plats för allt och alla, Allt från Brandkårens stora röda, till skolpsykologens lilla ljusblå. Gräsmattan inne i Hembygdsparken fylldes på ett ögonblick, och halva den gigantiska gräsplanen utanför gick åt för att få plats med alla de klenoder i bilväg som rullade in.

Stefan Ölvebring från Svenskt Rockarkiv hade plockat med sig lite material ur musikhistorien och gjort en utställning i Norrhultsstugan, där ett drygt 100-tal besökare fick veta lite mer om Rock-Ragge,  Tages, Shanes och en rad andra storheter från den tiden det begav sig. Besökarna fick bland annat chansen att höra Sveriges första riktiga Rocklåt. Med Ernie Englunds orkester från 1953. Ett litet äventyr i sig att höra jazzorkestern rocka loss. Arkivets samlingar är enorma och det är väl värt ett besök i Rock Cityhuset.

Det bjöds också en hel del musik under kvällens lopp. Eller rättare sagt en väldig massa musik. Musikskolans har gjort till tradition att hålla sin stora våravslutning i parken den här kvällen och de bjöd på allt från storband till soloframträdande.

Och över alltihopa lyste moder sol…