En kväll i verkstan

När vi kom fram stod den gamla råoljemotorn och tuffade för fullt. Remhjulen i taket snurrade på och skramlade. Verksamheten i den gamla verkstaden i Ålund var i full gång, både i svarven och i borrmaskinen.

Torsdagsturen den här gången till till Lönneberga, där ortens hembygdsgille har en gammal, gammal verkstad som är fullt intakt och i drift. I varje fall för visning.

Verkstaden byggdes i början på 1900-talet och där har m an genom åren ägnat sig åt att tillverka allt från råoljemotorer till cyklar. Och att reparera cyklar och allt möjligt annat dessutom.

Den motor som drar hela systemet med remmar i taket ska enligt uppgift vara tillverkad i huset, även om det inte finns några märkningar som bekräftar den saken. Men när gillet tog över hittades den i en bod på baksidan. Motorn har en effekt på gissningsvis fem hästar, men med två svänghjul på 95 kilo vardera blir det ett vridmoment utan dess like. Så pass att den utan att krokna driver hela maskinparken och det blir kraft över för att dra snickeriet intill också. Även om det inte är inkopplat för tillfället.

Vi var elva tappra mopedister som drog iväg. Det där med närmsta vägen är inte riktigt våran grej, så vi tog rundan över Norrhult och Ekorrnetorp på vägen till Lönneberga och en trivsam kväll.

Text & foto: Olof Carlson