Rock n’ Roll rally

Här kommer resultat och lite bilder från SpeedRiders Rock n’ roll rally i från musikmetropolen Hultsfred den 16 Augusti 2003.

En hel dag/kväll med gamla mopeder och Rock n’ roll i en svensk folkpark med anor från 1940-talet, kan det vara något?
Det verkar som vi har startat något vi inte får sluta med…

Veteranmopeder och gammal skitig rock n roll.....underbart...

I slutet på veckan väntade vi, Blåpuff, Speedriders och Hultsfreds Hembygdsförening cirka 40 åkare, hoppades på 50. När starten gick var det 69 moppar som rullade iväg. Ute i spåret var det någon som räknade till 73. Snacka om att moppehobbyn växer.

Som sagt, det var 69 anmälda moppar som kom till starten i den vackert belägna hembygdsparken vid Sjön Hullingen. Mitt inne på området för Hultsfredsfestivalen, som ju de flesta känner till.
Åtskilliga klenoder fanns i ett minst sagt blandat startfält. En Standard Weekend Cross i drygt bruksskick, en Blöjpilen, en Simson Schwalbe är bara några exempel på lite ovanligare moppar som var med. Men visst fanns här Mambor med stor förgasare och åttakantiga bakhjul, ett par flakor och så vidare. Precis som det ska vara.

Från starten gick färden en slinga genom Hultsfreds köping. Det gäller ju att visa upp mopparna. Mitt i värsta lördagsrusningen kom karavanen genom centrum. 73 knattrande maskiner som lade Hultsfred i blå dimma. Thorbjörn och jag körde först för att visa vägen och hålla ihop karavanen.
För er som sett Hultsfred kan jag berätta att moppekaravanen var obruten från Magnussons Däckservice vid parken ända fram till järnvägsövergången. En mäktig syn. Det var nästan lite synd om den plastmopedist som råkade hamna i vägen…
Men han insåg det taskiga läget och försvann som en avlöning in på första bästa tvärgata.
Efter det äventyret bar det ut på landet. 5,1 mil totalt i natursköna Vena Socken.
Vi har lagt ner en hel del arbete på att hitta de finaste vägarna i trakten och det fungerade. Många av deltagarna berömde vägarna. Både varierande och lättåkta.
Novolette-vänliga om man så vill.
Efter ett besök i Visböle by, Vena centralort, och Blaxhult, gjorde åkarna ett stopp vid badplatsen i Versjön. Vackert och idylliskt. Thorbjörns Katarina hade dukat upp kaffe och limsmörgås – med prickig korv givetvis – och det satt sannerligen inte illa.
Mopedisterna njöt av kaffet medan de solade sig på badplatsen. Det var inte så jättelätt att få dem att lämna solgasset för att åka vidare.
Vid badplatsen var också tipsrundan en naturlig bensträckare. Aningen väl kluriga frågor tyckte många och lade pannorna i så djupa veck att de fick skruva på sig hjälmen efteråt.

Efter kaffet inträffade dagens malör. Vägvisarpilarna ut ifrån badplatsen hade blåst ner. Det första gängen svängde givetvis åt fel håll och kom ganska rejält vilse. Men lokaltidningen redaktör på jakt efter mopperally hittade dem och kunde visa gänget tillrätta.
Men så fort pilfelet uppdagades fixades problemet och resten av startfältet körde rätt. Turen gick sedan över Vederhult och upp till Bjärkhult – här fick novolettgänget lite motion. Vägen slingrar sig som en skadeskjuten snok upp och ner över bergknallarna. En riktig gammaldags rallyväg. På fem kilometer går det inte att hitta 50 meter sammanhängande raksträcka.

Vid målet i Hembygsparken stod kocken Rolf Mauritzson med maten klar. Det var rena nobelmiddagen han trollat fram med isterband, färskpotatis och löksås. Bättre käk går inte att få efter mopperally, det var alla överens om.
Efter middagen vidtog prisutdelningen. Ett av de små lusthusen i parken hade förvandlats till skattkammare i bästa bingolottostil och pristagarna fick i tur och ordning komma in och välja.

Priser för längsta färdväg fanns. Konkurrensen var stor, men till slut enades juryn om att ge deltagarna från Kalmar Mopedunion förstapriset. Trots att Kålmården Knatterknutters egentligen hade längre att åka. Men Kalmargänget körde de 12 milen till Hultsfred på moped.

Men Kolmården gänget fick förstås också priser för sina insatser. De har ju åkt cirkus 20 mil för att vara med och det är värt att uppmärksamma.
Förutom från Kalmar och Kolmården, hade vi deltagare från Mjölby, Linköping (mr Moppe himself) Vetlanda med flera platser.

Efter prisutdelningen var det 30-talet deltagare som i gemensam trupp checkade in på Hayridefestivalen för att festa loss bland jänkare och rock´n rollmusik. En riktig höjdarkväll i Folkets park. Vi hamnade mitt i ett 50-tal som inte kan ta slut…

Ett stort tack till medlemmarna Olof Carlson och Thorbjörn Svahn som arrangerade detta jippo!

Text: Olof Carlson
Foto: Olof Carlson
Sidan hämtad från Speedriders hemsida

..:: Rock n’ roll bilder ::..

SpeedRiders Rock n roll rally 2003

SpeedRiders Rock n roll rally 2003
Medlemmen Thorbjörn Svahn gapar i megafonen, även den gjord i plåt. Ingen PVC här. 😉

En hel del folk blev det.

SpeedRiders Rock n roll rally 2003

SpeedRiders Rock n roll rally 2003
Solen värmde på bra och var perfekt för trötta mopedister. 🙂 Går den att köra!? Javisst! Härligt stuk.

SpeedRiders Rock n roll rally 2003

SpeedRiders Rock n roll rally 2003

Mycket ovanlig Standard Weekend Cross.
Också en ganska udda moped, Husqvarna Sport även kallad ”Blöjpilen”.

SpeedRiders Rock n roll rally 2003

SpeedRiders Rock n roll rally 2003
Novolettägarna behövde inte göra många tramp efter den fina vägen.
Bertil Adelind har en förmåga att dyka upp på de evenemang vi arrangerar. EN man som inte går av för hackor…inte moppen heller.

SpeedRiders Rock n roll rally 2003

SpeedRiders Rock n roll rally 2003
Hårda mopedister som bara kör med en arm och blockerar bilar. 🙂

Puch Alabama

SpeedRiders Rock n roll rally 2003
Ljudet av Rock n’ roll dånade hela natten i genom hela Hultsfred. 

 

 

 

Samarbetspartners:

Hayride
Hultsfreds Hembygdsförening

Blåpuff