Rock´n Roll Rally 2004

Solstrålarna letade sig försiktigt ner genom björklöven i Hultsfreds Hembygdspark på lördagsmorgonen. I kaffestugan var det full fart.

160 mackor med ost och prickig korv breddes i flygande fläng, kaffebryggarna bubblade och startkuverten packades ihop. ”En nummerlapp, en matbiljett, två buntband…”

Så, på ett ungefär går det till strax innan Rock´n Roll Rally ska till att starta.

Men – Var sjutton fanns mopederna? Utanför kaffestugan stod bara en fem, sex stycken. Det blir det inget mopperally av. Inget stort i alla fall.

Men efter hand som timmarna led, knattrade det in den ena efter den andra och när starten gick var det 56 moppar som gav sig iväg på ett långt led. Dessutom, fem eftersläntrare kom till och vid kaffepausen på bruksmuseet i Storebro var styrkan fulltalig. 61 startande.

Deltagarna kom från både när och fjärran. Peter och Carina Björklund från Västerås hade förstås med sig Nettan och Dakojtan, moppar som blivit begrepp i moppevärlden. Från Väddö i Roslagen kom Bosse Ström och Stig Johansson.

Öppna Landskap

I år fick de, och alla de andra köra en helt ny runda, inte fullt fem mil lång på slingriga vägar genom ett varierat landskap, som visade både öppna ”Ulf Lundell-landskap” och mer John Bauerbetonade storskogar. På vägen passerades dessutom Storebro, där moppekaravanen gjorde stor succé. Under fikapausen på bruksmuseet (Stort tack till Tage Molander som ställde upp som guide) kom arrangörerna för Storebrodagen – årets stora dag i det lilla båtsamhället – och frågade om vi inte kunde göra en sväng genom Folkets Park och visa upp mopparna. Och det kunde vi förstås.

Från Storebro gick sedan turen över Gisseskalle och Bredshult, förbi Hultsfreds flygplats och tillbaka till Hembygdsparken, där kocken Rolf Mauritzson precis lagom var färdig med käket. Årets största grillkorvar serverade med Mathusets hemslöjdade pärasallad. Mumma…

Prisutdelning

Efter middag och målgång förrättades prisutdelning och trots många försök lyckades deltagarna inte riktigt ta tabberas på prisbordet.

Först ut att besöka skattkammaren var Kjell Norling från Hultsfred som lyckades bäst med tipsfrågorna.

After race

Som avslutning på en lyckad dag ordnades ett After Race i hembygdsparken. 40-talet deltagare i minst sagt blandade åldrar samlades kring grillar och långbord och hade en mycket lyckad afton i den vackra hembygdsparken, där rockabillymusiken låg som en lagom kraftfull ljudkuliss.

Under kvällens lopp rullade det dessutom in ett par stora bilar i parken, två Chevrolet Bel Air 57-or, med tillhörande besättningar. Så för en stund hade vi ett alldeles eget Hayride. Helkul!

Rock´n Roll rally ordnades i år av den nystartade Veteranfordonsektionen inom Hultsfreds Hembygdsförening tillsammans med Speedriders.

Olof Carlson

 


Kö vid anmälningsbordet vid Kaffestugan.


Mycket att snacka om före starten.


Klenoderna glänser i kapp med Silverån.


En del av den stora svärmen.


Britt-Marie & Anneli har fullt upp med att förse alla med mackor under stoppet i Storebro.


After race.