Rock´n Roll Rally 2011

Oj vad många moppar det blev. Blåröken låg tjock som vispgrädde i Hembygdsparken när alla de 231 deltagarna rullade i väg. Och det blev en knatterkaravan som sträckte nästan runt hela centrala Hultsfred.

I vanliga fall räknas det ju som halvt trafikkaos om två bilar är i samma korsning samtidigt, och då är det lätt att förstå vad som händer om det dessutom kommer 231 mopeder med i bilden.

För som vanligt inleddes rallyt med en defilering genom centrala Hultsfred. Utmed Storgatan, förbi Skolgatan och ut på Östra och Västra Storgatan. Även om den här rundan aldrig har blivit någon riktig publiksuccé. Fast en och annan fanns ute och lät sig imponeras av mängden.

En karavan av det slag som rullade genom Hultsfred för givetvis respekt med sig. Hos de allra flesta. Alla bilister utom en, stannade snällt och släppte fram mopparna. Bara en kille i en liten Golf skulle tvunget in och trängas med mopparna.

Men när karavanen svängde höger mot Basebovägen tog han det säkra före det osäkra och fortsatte rakt fram. Han var inte riktigt populär hos ganska många just då.

Förbi parken for vi, och ut på landet bland kossor, tallar och grusvägar. Det är ju i den miljön som vi mopedister trivs bäst.

Karavanen sträcktes ut ytterligare och det var en mer än kilometerlång rad som puttrade fram genom landskapet. Och lade nejden i en dimma, där solens strålar ritade vackra mönster mellan träden.

Första bekantskapen med Monicas och Thorbjörns frågor fick vi vid avtagsvägen till Flåtsjömåla (Stället heter faktiskt så). Och det var tur att grusplanen i korsningen var så pass rymlig som den var. Alla fick plats.

Frågorna skapade naturligtvis en hel del huvudbry hos deltagarna. Och frustrationen hos några blev inte mindre av att det inte gick att googla på svaren. Så här långt ut i tassemarkerna finns det ingen mobiltäckning att tala om.

Så det blev att ta till den gammeldags taktiken i stället, att köra med vilda gissningar om hur många djur av varje sort som Moses tog med sig i arken.

Så rullade vi vidare ut mot Åsjögle och Krokshult, genom ett sommarlandskap som visade sig från sin allra bästa sida. Blåröken i luften blandades med dammet från vägen och solen stekte över moppar och kreatur.

Från Krokshult svängde vi sedan av mot Kristdala och därifrån in mot Krösås och Snövermåla.

Civilisationen nådde vi först på gränsen mellan Hultsfreds och Oskarshamns kommuner på vägen mellan Vena och Kristdala. Och då hade vi hunnit med frågestopp nummer två under tiden. Med ännu fler klurigheter att grubbla på.

Så småningom nådde vi fram till Vederhult, där kaffebordet stod dukat och där tipslapparna lämnades i utbyte mot vår nya plakett. Och härifrån rullade karavanen vidare längs den hysteriskt krokiga vägen till Bjärkhult och Vena, för att via Skatsjön och Fallhult ta sig tillbaka till Hembygdsparken och kroppkakefesten.

Och förstås till prisutdelningen. I år hade vi ett ovanligt smakfullt prisbord dessutom, med viss tonvikt på närproducerat och ekologiskt odlat. Och förstås en herrans massa prylar.

Alsedagänget firade stora triumfer och lade beslag på de främsta placeringarna till tipstävlingen. Ett framgångsrikt teamwork. När så den sista kepsen fått ny ägare var det dags för dagens andra höjdpunkt. Dragningen i mopedlotteriet.Det var en kustbevakningsgrå Crescent Trapper som stod på spel. Spänningen var oliiidlig, när Sandra tog hjälp av småtjejerna Alva och Malva att dra vinstlotten. Och det blev en chockrosa lott. Vars innehavare är hemmahörande i Aneby.

Den glade vinnaren fick dessutom ett litet problem på halsen. Att få hem vinsten. För det var fullt på det egna släpet redan. Men med hjälp av bekanta och klubbkompisar fixade det sig. Och nu är Trappern väl installerad där hemma i Aneby. Vi hoppas att den kommer till nytta och glädje.

Vi vill tacka alla deltagare för den här gången. Nu laddar vi inför nästa. Och då blir det 10-årsjubileum för Rock´n Roll Rally. Dessutom fyller Mopeden 60 år nästa år. Hur vi ska fira det vet vi inte, men fira ska vi.

Text: Olof Carlson  Foto: Thorbjörn Svahn


Vår mest långväga, Henry från Jokkmokk.