Ett stolleprov i djupsnön – vinterrace 2010

Dryga två decimeter nysnö. Vi fick ett vinterrace av sällan skådat slag. Det blev nästan lite väl mycket vinter. Men det var kul. Och halt. Och spårigt…

Planerna på att åka en runda på småvägarna fick vi raskt lägga åt sidan. Snön hade ju vräkt ner hela natten, och fortsatte att vräka ner på samma glada vis. Det var fullt tillräckligt att ta sig ner till kaffestugan i Hembygdsparken. Men, vi hade ju fått en alldeles egen bana upplogad på Saharaplan och den måste naturligtvis provas.

Tre snäva svängar och tre långa raksträckor. Det låter inte så svårt, men när det som sagt ligger över två decimeter nysnö på banan kommer saken i ett annat läge.

Efter några uppvärmningsvarv med bara en enda klotning (Vicke d.y.) kom tidtagaruret fram. Och det visade sig märkligt nog att Thorbjörn var snabbast. 34 sekunder, på gränsen till 35, bra jobbat. Men så går dappen ordentligt också. Tvåa blev undertecknad med 38,25 och det får väl vara rätt okey, för att vara på en gammal sursachs. Trea blev Vicke d.y. bara en halv sekund långsammare och fyra blev Mats med sin specialare. En gammel Monark försedd med kinesisk fyrtaktare. Kraften fanns där, och körkunnande också. Men inte däckmönstret. Så hjulet kämpade förtvivlat för att få fäste i lössnön, som sprutade i högan sky.

Han vann dock klassen för bästa motorljud, skapelsen lät som en 500 kubiks speedwayhoj.

Femteplatsen tog Janne med sin gamla trotjänare. Den är inte snabb, men pålitlig och tar sig fram i samma tempo oavsett underlag eller lutning. Tiden var 57.59, vilket är nytt årsbästa i klassen ”Street Legal” eller som det heter på moppespråk ”Strut Legal”.

Så småningom fick vi dock nog av lössnöåkning. En hjullastare kallades in och körde bort den värsta spårigheten. Och skapade i stället ett blankhalt underlag, värre än en bandybana. Tack för din insats Uffe! Bra att du ringde Bosse!

Nu blev det underhållande åkning. Thorbjörn kranade på fullt några gånger och klotade inte mindre än tre gånger. På lika många varv. Och i samma kurva dessutom.

Mats gjorde en helomvändning under färd och upptäckte plötsligt att han var på väg åt fel håll. Men utan att välta. Vicke d.y. gjorde också en vägsyn, medan undertecknad nöjde sig med att vara väldigt nära ett par gånger. Det gick åt en hel del gymnastik för att klara ut det hela.

Hur som helst, vi hade riktigt roligt. Det var bara lite synd att inte fler var med och åkte i halkan. Det hade varit ännu roligare.

Efteråt blev det förstås samling i kaffestugan för korvgrillning och sopplunch a la frälsis. Ett stort tack till Percy & co som fixade grill och såg till att glöden blev perfekt.

Text: Olof Carlson. Foto: Jan Karlsson och Thorbjörn Svahn.

 


Byte till stövlar och moped.


Aldrig har väl skylten varit så överflödig.


Livsmedel från ICA på ingång.