Vintervansinne Light 2013

För visst är det lite smått vansinnigt att ge sig ut på moppe mitt i vintern. Låt vara att termometern visade på strax under noll. Klart på minus.

Och när lördagens dagsmeja plötsligt frös till igen, ja då j-r  blev det halt. Och det är bara förnamnet.

Men det var ett gäng tappra, ännu inte blåfrusna tuffingar som mötte upp vid kaffestugan, redo att ta sig an elementens raseri ute på skogsvägarna. Thorbjörn hade skissat på en lagom lång tur. I förhoppningen om att det skulle vara plogat. Men icke, sa Nicke. Bonden hade kört direkt i djupsnön med traktorn, vilket skapade två glashala spår, omgivet av djupsnö. Snacka om moppefälla.

 

Men som ett under undgick alla att lägga sig, även om det var nära många gånger.

Fast allra närmast var nog Knabbis, som gjorde comeback i gänget. Och det i stor stil. Han ställde upp sin nyinköpta Piaggio-pickis  för att göra en rejäl rundpall i hembygdsparken. Det slutade med att han visade oss hela underredet. Men som ett under undgick han att lägga den på sidan.

Knabbis fick dessutom slita hårt för att hålla sin udda trehjuling på vägen. För hur han  än körde, fanns det inga hjulspår på vägen som stämde. Bondens traktor var ju en smula bredare mellan hjulen.  Och med två hjul i djupsnön hela vägen, blev det en del dramatiska uppställ.

Medan vi tappra mopedister kämpade i snö och is, valde Tommy och Benny att stanna kvar i parken, plocka fram grillen och svara för markservicen i det stora hela. Ett initiativ som uppskattades mycket, en sotad vurre satt fint efter rundan.

Flera av oss, inklusive Knabbis i pickisen, tog också tillfället i akt att ge oss ut på Saharaplan och köra. Roligt värre, snön sprutade i högan sky , tvåtaktarna ylade plågat när tresiffriga varvtal började närma sig fyrsiffriga. Och lät som femsiffriga. Så det blev en hel del sladdat. Till och med pickisen gav sig ut, även om Knabbis fick gå ut och skuffa på emellanåt.

Under 20 centimeter snö, låg rena rama blankisen, det kunde inte vara halare ute på sjön. Men det hela avlöpte väl, inga vurpor what so ever. Kanske var det inte något riktigt vintervansinne i alla fall.  Men ett vintervansinne Light var det.

Text: Olof Carlson      Bild:  Thorbjörn Svahn