Mot alla odds kom vi i väg på marknad

Text & foto: Olof Carlson

Något yrvakna samlades gänget utanför Valhall i den tidiga morgonstunden, för att kliva på en buss. Nu skulle det bli en heldag på veteranmarkand. Eftersom vi inte kom i väg till Västerås, fick det bli en annan dag, en annandag dessutom.

Ett drygt 20-tal personer klev ombord, när Bosse landade in med den gula KLT-bussen och så bar det iväg till Motala.  Det är ju alltid kul att prova något nytt i marknadsväg. Speciellt här med ett elegant motormuseum inom räckhåll.

Arrangörerna hade nog aldrig räknat med att någon skulle få idén att åka buss till marknaden. För någon bussparkering fanns inte att tillgå. Så när vi brottat oss fram mellan parkerade bilar på smågatorna runt marknaden och frågat fem funktionärer och fått fem olika svar om var vi skulle parkera var vi färdiga att vika ihop bussen och stoppa den i ryggsäcken. Men till slut blev vi i alla fall hänvisade till långtidsparkeringen vid centralstationen. Där fanns det nästan hur mycket plats som helst. Fast det blev en bit att gå.

Veteranmarknaden visade sig dock vara ett snäpp över förväntan, hela parkeringen vid motormuseet var fylld med säljare som exponerade sina mer eller mindre rostiga varor. Fast det fanns en del nytt att välja på också.  Och visst gjordes det en del affärer under dagens lopp.

Museibesöket var förstås ett självklart inslag. Till och med mitt i ombyggnadsröran är det givande att gå omkring bland klenoderna. Och radioavdelningen är i en klass för sig. Fattas bara annat. Stockholm-Motala. En extrafiness var att man nu satt ut nypriset på en del radioapparater. Och så sent som på 50-talet var det åtskilliga månadslöner det handlade om.

Raggmunk med fläsk i restaurangen blev den självklara avslutningen på besöket i Motala, innan inköpt rost lastades i bussen och vi drog iväg hemåt.